Top_meni

Stretch folije

Prikazuje se svih 7 rezultata

Stretch folije – rastezljive folije

Stretch folije se koriste za omatanje proizvoda na paletama čime se postiže stabilnost robe u transportu i zaštita od vanjskih utjecaja. Natovarene palete omataju se stretch folijom prije svega kako bi se roba stabilizirala i osigurala za transport. Rastezljiva folija uspostavlja čvrstu vezu između podnožja palete i tereta te istovremeno zatezanjem međusobno fiksira pojedine slojeve. Stretch folija štiti također robu od vlage, prašine i ostale prljavštine tijekom prijevoza i skladištenja.

Vrste stretch folija …

Osnovne vrste: stretch folije za omatanje, folije sa zračnim mjehurićima i folije za pakiranje. Svaka od njih ima određena svojstva koja odgovaraju različitim potrebama omatanja. Karakteristike koje ih razlikuju jesu izdržljivost pri velikim opterećenjima, kapacitet i cijena folije.

• Strojna stretch folija (industrijska)
Strojna stretch folije koristi se za strojno omatanje pretežno u undustriji. Različite tipovi navedenih folija, od različitih debljina (8 do 30 mikrona), do različitih rastezljivosti i težine same role. Upravo je rastezljivost kod strojnih rastezljivih (stretch) folija od bitnog značaja, i to je o rastezljivosti ovisna potrošnja folije po omotanoj paleti, kao i kvaliteta omotane palete. Određeni tipovi mogu se rastegnuti i do 300%. Folije mogu biti inače i već prednategnute u procesu proizvodnje. Role su dostupne u različitim bojama, s anti UV dodatkom, dodatkom za klizanje, antistatičnost. Obično su namotane na tuljcu promjera 76 mm.

• Ručna stretch folija
Ručne stretch folije obično su dostupne u standardnoj širini role od 50 cm, debljinama 15, 17, 20 ili 23 mikrona, težine role 3 ili 5 kg. Sama težina role ih ćini pogodnim za ručno korištenje. Ručne stretch folije se obično koriste kod male do umjerene potrošnje.

• Mini stretch folija
Mini stretch folije koriste se za povezivanje manjih paketa, dugih profila i sl. Mini rastezljive stretch folije dostupne su u širinama 70, 100, 125 mm i koriste se s priručnim držaćem. Standardni mini folija je dužine 150 metara, unutarnji promjera 38 mm.

• Prednategnuta folija
Dosta su tanje od standardne folije jer su rastegnute tijekom samog procesa proizvodnje. (strojno rastegnute pa namotane)

• Perforirana stretch folija
Stretch folija s rupicama za proizvode kojima je potrebno kruženje zraka. Dostupne su za ručne i strojne

Prozirna folija ili u boji ?

Stretch folija u boji pouzdano štiti Vašu robu od tuđih pogleda i kod vrijedne zapakirane robe to može biti važan argument po pitanju sprječavanja krađe. Stretch folije u različitim bojama prikladne su za očuvanje preglednosti skladišta sortiranjem robe pomoću boja folija.

Ispravna tehnika omatanja stretch folijom

Važna je ispravna tehnika omatanja. U načelu uvijek trebate paziti da stretch foliju dovoljno zategnete prilikom omatanja robe. Iduća važna stvar da se pojedine staze folije prilikom omatanja uvijek preklope jedna preko druge – čime se osigurava stabilnost, preporučen minimalni preklop od 10 cm po stazi.
Omatanje stretch folijom kreče omatanjem podnožja same palete na donjem dijelu zapakirane robe pri čemu se roba i paleta tako povezuju. Ovisno o visini i težini tereta dobro napraviti najmanje od dva do četiri omatanja. U slučaju bilo kakve dvojbe vrijedi pravilo: “bolje jedno previše nego jedno premalo”. 
Omatanje gornjeg dijela tereta daje dodatnu stabilnost i u gornjem djelu dva omatanja u pravilu su dovoljna.
Standardna stretch folija vrlo je rastezljiva – do 300% i više. Prilikom omatanja treba stvoriti napetost kako biste osigurali jednako veliku silu držanja i stabilnost, tako da hodate unatrag oko palete i pri tome zatežete foliju. Velika prednost ove metode je minimalni utrošak materijala (usput i malo vježbate 🙂

♦ Tečaj: 1€ = 7,53450 kn © Copyright; Prima Refil Web Studio